Stefan Zweig

(28 noiembrie 1881, Viena, Austro-Ungaria – 22 februarie 1942, Petrópolis, Rio de Janeiro, Brazilia) scriitor, jurnalist și biograf austriac.

Magyar19 Română19
O personalitate creatoare se supune unei legi mai înalte decât legea simplei îndatoriri. Pentru cel chemat spre fapte mărețe, spre descoperiri sau fapte eroice care fac omenirea să înainteze, pentru acela, patria adevărată nu e țara sa, ci fapta sa. El se simte responsabil doar în fața unei singure instanțe, în fața acelei probleme pe care trebuie să o rezolve, și el va disprețui mai degrabă interesele de stat și pe cele trecătoare decât angajamentul său lăuntric, care i-a fost încredințat de destinul său special, de talentul său deosebit.
Destinul e poetul cel mai strălucit.
Pasiunea e în stare de multe. Ea poate trezi în om o energie supraomenească nemaipomenită. Ea e capabilă, prin presiunea sa neobosită, să stoarcă forțe tiranice chiar și din cel mai echilibrat suflet.
Cea mai sublimă, cea mai pură idee devine josnică și nesemnificativă de îndată ce un individ meschin obține puterea de a săvârși lucruri inumane.
Primul semn real al înțelepciunii politice este întotdeauna capacitatea de a abandona din timp un scop irealizabil.
O, puterea cu privirea ei de Meduză! Cine a privit-o în față, nu-și mai poate lua ochii de la ea: rămâne fascinat și ostatic. Cine a simțit măcar o dată deliciul amețitor al puterii și al ordinului, nu mai este în stare să renunțe la el.
Niciun medic nu cunoaște un medicament mai bun ca speranța pentru un organism și un suflet obosit.
Nu există nimic mai frumos decât un adevăr care pare neverosimil! Faptele eroice ale umanității, tocmai pentru că sunt superioare faptelor obișnuitelor pământești, au ceva de neînțeles; dar tocmai acel ceva de necrezut, care a fost săvârșit, redă omenirii încrederea în sine.
Pe omul ajuns în acea stare încât nu-i mai e frică nici măcar de ridicol te poți baza la fel de puțin ca și pe un infractor.
Forțele puternice care distrug orașe și nimicesc state rămân totuși neputincioase împotriva unui om, dacă acesta posedă destulă voință și neînfricare pentru a rămâne liber, fiindcă cei care și-au imaginat că sunt învingători asupra a milioane de oameni nu și-au putut subordona un singur lucru - o conștiință liberă.
Orice faptă măreață a unui popor anume e săvârșită pentru toate popoarele.
Doar totalitatea obstacolelor învinse reprezintă adevăratul criteriu al unei faptei eroice și al omului care a săvârșit-o.
Atunci când între un câine și o pisică se naște o prietenie, asta nu e altceva decât o alianță împotriva bucătarului.
Viața nu ne dă nimic gratis și pentru tot ce ne oferă destinul e determinat tainic un preț.
Însemnătatea spirituală a unei fapte eroice nu se stabilește niciodată prin utilitatea ei practică. Omenirea o îmbogățește doar cel care o ajută să se cunoască, care-i aprofundează conștiința creativă.
Geniul omului este întotdeauna în acord cu destinul lui.
O disperare puternică învinge întotdeauna o forță mare.
În lupta cu morții, cei vii au întotdeauna dreptate.
Să fii erou înseamnă se lupți și împotriva atotputernicului destin.