Romain Rolland

(29 ianuarie 1866, Clamecy, Burgundia, Franța – 30 decembrie 1944, Vézelay, Burgundia, Franța) scriitor francez, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915.

Magyar12 Română59
Există mari artiști care nu se exprimă decât pe ei. Dar cei mai mari dintre toți sunt acei a căror inimă bate pentru toți.
Cine nu urăște cu putere răul, nu va ști, efectiv, să iubească binele. Iar acela care vede injustițiile, fără ca în același timp să încerce totul pentru a le combate, nu poate fi pe de-a-ntregul artist, și nici pe de-a-ntregul om.
Orice artist mare, chiar cel mai individualizat, e mai mult decât un om individual. În el sunt mai multe personalități îngemănate, întotdeauna armonizate, ce-și realizează, una lângă alta, esența. În privința aceasta, însă, artistul nu se deosebește de ceilalți oameni decât prin puterea de exprimare.
Nu este în vederile artei să suprime lupta, ci să însutească viața, s-o facă mai puternică, mai mare, mai bună. Tot ce vine în inimiciție cu viața, vine și cu arta. Și dacă e adevărat că dragostea și unirea sunt scopul ei, nu e mai puțin adevărat că uneori putea să-i fie armă...
Ce fericite sunt epocile și operele senine! Dar când epoca este tulbure și națiunea luptă, arta este datoare să lupte cot la cot cu ea s-o înflăcăreze, s-o conducă, să îndepărteze temerile și să stârpească prejudecățile care ar putea să-i stânjenească drumul...
Nimic nu apropie mai mult sufletele mici, amărâte și nemulțumite, decât gândul că sunt la fel de neputincioase.
Pot guverna Statele Unite și pot dirija activitatea fiicei mele, Alice, însă nu le pot face pe amândouă în același timp.
Consider că o calitate mai rea decât răutatea inimii poate fi doar slăbiciunea creierului.
Cel mai important ingredient în rețeta succesului e să știi să te înțelegi cu oamenii.
Un om cu desăvârșire incult poate doar să fure un vagon de marfă, pe când un absolvent al universității poate să fure toată calea ferată.
E mai bine ca oamenii de afaceri să facă afaceri cinstite, decât să dea o parte a profitului pentru activități de binefacere.
Probabil nu există trăsătură a caracterului mai importantă decât fermitatea. Tânărul care dorește să devină un om mare, care vrea să lase o urmă în această viață, trebuie să fie hotărât nu numai să învingă o mie de obstacole, ci să și câștige, în pofida miilor de înfrângeri și insuccese.
Nu ridica vocea, ci pregătește-ți o bâtă mare, astfel vei ajunge departe.
Supunerea în fața legii e o obligație, nu o rugăminte.
Niciun om nu e deasupra legii, ori sub ea; nu avem nevoie de permisiunea nimănui când îi cerem cuivă să respecte legea.
Nu greșește doar acela care nu face nimic. Nu vă fie frică să greșiți, temeți-vă să repetați greșelile.
Progresul ni-l verificăm nu prin îmbogățirea acelora care deja au mult, ci prin faptul că suntem capabili să-i mulțumim pe cei care au foarte puțin.
Ne sunt date multe lucruri și ni se cer multe. Avem obligații față de alți oameni și chiar față de noi înșine; și nu avem dreptul, să disprețuim aceste obligații.
E mult mai bine să îndrăznești să faci fapte mărețe pentru a obține un triumf strălucitor, chiar și cu prețul încercărilor, și al greșelilor, decât să te compari cu acele suflete slabe care niciodată nu au simțit nici bucurii nici suferințe pentru că trăiesc într-un asfințit mohorât și nu cunosc nici victoria și nici înfrângerea.
Să ai un corp sănătos e minunat, să ai un suflet curat e și mai bine, însă mult mai important, atât pentru om cât și pentru națiune, e caracterul - totalitatea acelor merite care îl fac pe bărbat un bărbat bun; iar pe femeie, o femeie bună.
Dacă omul trăiește și muncește cinstit, astfel încât cei ce depind de el și îi sunt devotați trăiesc bine datorită lui, se poate se poate spune că un astfel de om a reușit în viață.
Fă tot ce poți, cu ce ai, acolo unde ești.
Să educi un om din punct de vedere interectual, nu și moral, înseamă să educi un pericol pentru societate.
În politică ești nevoit să faci multe lucruri pe care nu ar trebui să le faci.
Nu bogăția ne face un popor măreț, ci felul în care ne folosim de ea.
Corpul este cel mai neînsemnat lucru dintre cele pe care le poate oferi o femeie.
Pe actorii cei mai buni și pe cei mai răi nu-i vedem pe scenă.
Obiceiul este a doua natură, iar pentru majoritatea oamenilor e chiar unica lor natură.
Cea mai minunată muzică a sufletului este bunătatea.
Adevărul e unul pentru toți, dar fiecare popor își are minciuna sa, pe care o numește ideal.