Erich Paul Remark (22 iunie 1898, Osnabrück, Regatul Prusiei – 25 septembrie 1970, Locarno, Cantonul Ticino, Elveția) scriitor german, unul dintre cei mai cunoscuți și populari autori de literatură germană din secolul al XX-lea.
În timpuri grele, naivitatea e cea mai prețioasă comoară, e un mantou fermecat care ascunde primejdiile spre care se îndreaptă ca un hipnotizat cel deștept.
Niciodată nu întreprinde niciun fel de manevre dificile, dacă există posibilitatea să obții acel lucru prin metode mai ușoare. Aceasta e una dintre cele mai înțelepte reguli ale vieții. Să o aplici însă e foarte greu. Msi ales pentru cei inteligenți și romantici.
Dacă nu ar fi fost femeile, nu ar fi existat nici banii, iar bărbații ar fi fost un trib de eroi. În tranșee noi am trăit fără femei și nu era chiar atât de important cine și unde avea o proprietate important era doar un singur lucru: ce fel de soldat ești. Eu nu militez pentru „farmecul” vieții în tranșee - vreau doar să interpretez chestiunea iubirii într-o perspectivă corectă. Ea trezește în bărbați cele mai rele instincte - patima de a poseda, de a avea o poziție în societate, de a avea câștiguri și de a avea liniște.
Iubirea se naște în om, însă nu se termină în el niciodată. Deși ai totul și pe cineva alături, și iubire și fericire și viață, potrivit unei legi îngrozitoare, toate astea sunt întoteauna prea puțin, și cu cât pare mai mult, cu atât e mai puțin în realitate.
Femeia nu este o mobilă din metal, ea este o floare. Ea nu dorește o viață activă. Ea are nevoie de cuvinte gingașe și calde. Mai bine să-i spui în fiecare zi câte ceva plăcut, decât să muncești pentru ea, mereu ursuz, o viață întreagă.