(22 aprilie 1707 – 8 octombrie 1754) romancier și dramaturg englez cunoscut și recunoscut pentru umorul său sănătos și puterea satirică a scrierilor sale.
Există un soi de generozitate: când dintr-o pornire de bunătate și de afecțiune dăruim altora tocmai acel lucru care ne este și nouă trebuincios; când pentru a micșora suferința altora, suntem gata să o împărtășim.
E înnăscută în firea anumitor oameni pornirea de a disprețui și a tiraniza. Pe cei mai mărunți decât ei; numai prin astfel de mijloc se despăgubesc făpturile de soiul ăsta, de supunerea slugarnică pe care o arată întotdeauna stăpânilor.
Gelozia e precum guta: dacă, această boală se află în sânge niciodată nu poți fi sigur că nu se va răspândi dintr-odată, și adesea acest lucru se întâmplă din motive neînsemnate și când te aștepți mai puțin.
O milă greșit înțeleasă nu e doar o slăbiciune, ci și se învecinează cu nedreptatea și e absolut păgubitoare pentru societate, fiindcă încurajează viciile.
Lingușeala ne place întotdeauna când se referă la calităti care ne lipsesc. Spune-i unui prost că e deștept, sau unui mincinos că e cel mai cinstit om din lume, și vă vor copleși cu îmbrătișările.
Există foarte multe femei care țipă când văd un șoarece sau un șobolan dar sunt în stare să-și otrăvească soții sau, mai rău, să-i aducă în starea de a se otrăvi singuri.
Cea mai mare alinare în vremea tuturor necazurilor mele constă în faptul că nici un dușman nu-mi poate lua conștiința, iar eu nu-mi voi fi niciodată atât de vrăjmaș încât să-i dăunez singur.
Durerea neconsolată și bucuria năvalnică au efecte similare asupra omului, iar atunci când aceste sentimente ne iau prin surprindere, ele pot provoca o emoție atât de puternică și asemenea derută încât adesea ne putem pierde toate forțele.