Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde (16 octombrie 1854, Dublin, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – 30 noiembrie 1900, Paris, Franța) scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.
Fără facultate critică nici nu poate fi vorba de vreo creație artistică vrednică de acest nume... Nu există arte frumoase fără conștiință de sine, iar conștiința de sine și spiritul critic sunt unul și același lucru orice operă subtilă de imaginație este conștientă și deliberată. ... O operă de creație care să nu fi fost în același timp critică, n-a existat niciodată.
E absolut sigur că, dacă cineva trăiește numai pentru sine însuși, plătește pentru treaba asta un preț îngrozitor... prin remușcări, prin suferințe, prin conștiința propriei degradări.
Lipsa de egoism recunoaște infinita varietate tipologică drept un lucru încântător, o acceptă, o încuviințează, se bucură de existența ei nu înseamnă a fi egoist dacă gândești de unul singur. Omul care nu gândește de unul singur, nu gândește deloc. E cumplit de egoist însă să impui vecinulul tău să gândească la fel ca tine, să aibă aceleași opinii.
Egoismul nu înseamnă a trăi așa cum dorești să trăiești, ci a cere altora să trăiască așa cum dorești tu să trăiești, iar lipsa de egoism înseamnă a da pace vieților celorlalți, a nu te amesteca. Egoismul tinde totdeauna să creeze în jurul său o absolută uniformitate tipologică...
Calea paradoxurilor este calea adevărului. Ca să verifici realitatea, trebuie să o vezi pe o funie subțire. Când adevărurile devin acrobate, le putem judeca.
Aș dori să reamintesc celor care își bat joc de frumusețe ca fiind ceva nepractic, că un lucru urât e pur și simplu un lucru prost făcut. În frumusețe există o simplitate divină, ea ne oferă doar ce e necesar; urâțenia e risipitoare, sau a altor lucruri e mereu un semn că cineva a fost nepractic.
Eu nu sunt de acord cu tot ce am enunțat în acest eseu. Cu multe lucruri nu sunt absolut deloc de acord. Eseul dezvoltă pur și simplu un punct de vedere artistic, iar in critica de artă poziția e totul. Fiindcă în artă nu există nici un adevăr universal. Adevărat în artă e adevărul al cărui opus e și el adevărat.