Thomas Carlyle

(4 decembrie 1795 - 5 februarie 1881) eseist, autor satiric și istoric scoțian, a cărui operă a fost foarte apreciată în epoca victoriană. 

English9 Magyar8 Română75
Dacă noi inșine suntem sclavi, pentru noi eroii nu au cum să existe.
Dacă doriți să împiedicați pe cineva să facă un anumit lucru, faceți-l să vorbească despre acel lucru: cu cât oamenii vorbesc mai mult, cu atât sunt mai puțin înclinați să treacă la fapte.
Dacă Isus Hristos ar fi apărut astăzi, nimeni nu l-ar fi răstignit l-ar fi invitat la masă, l-ar fi ascultat și ar fi râs cu poftă de el.
Două, trei persoane sunt deja o Societate. Unul va deveni Dumnezeu, iar celălalt, diavol. Unul va predica de la amvon, celălalt se va legăna spânzurat de-o grindă .
Organul principal al corpului uman, temelia de nezdruncinat pe care se sprijină sufletul, este portofelul.
Genii au fost oamenii noștri autentici, oamenii noștri remarcabili, conducători ai turmei proaste care îi urma de parcă s-ar fi supus sorții. Ei posedeau aptitudinea rară nu numai de a găsi soluții și de a gândi, dar și pe aceea de a cunoaște și a crede. Ei erau înclinați din fire să trăiască nu bizuindu-se pe zvonuri, ci pe anumite concepții. În timp ce unii, orbiți de aspectele exterioare ale lucrurilor, alergau fără rost prin iarmarocul uriaș al vieții, ei examinau esența lucrurilor și mergeau înainte asemenea unor oameni care au în fața lor o stea călăuzitoare și care pășesc pe cărări de încredere.
Geniul reprezintă înainte de toate capacitatea de a fi răspunzător de orice.
Nicio măreție nu e conștientă de ea însăși, altminteri, e măruntă și nulă.
Orice muncă e nobilă și doar munca e nobilă.
Mereu omul trebuie să „plătească cu prețul vieții” el trebuie, asemenea soldatului, să-și îndeplinească treaba punându-și viața la bătaie.
Toți năpăstuiții trebuie să înțeleagă un lucru: e o prostie să fii nepăstuit.
Măreția unui om remarcabil se manifestă în felul în care îi tratează pe oamenii mici.
Tezaurul lumii îl reprezintă oamenii originaii. Grație acestora și operelor lor, lumea este lume, și nu un deșert. Amintirile despre oameni și istoria vieților este puterea omenirii, bogăția ei sacră pentru eternitate, care o sprijină și o ajută pe cât posibil să înainteze prin adâncimile necercetate încă.
Evlavia și mutra acră sunt două lucruri diferite.
Fericit e acela care și-a găsit rostul în viață; de mai mult nu avem parte.