Baltasar Gracián
Baltasar Gracián y Morales (8 ianuarie 1601, Belmonte de Gracián, Aragon, Spania – 6 decembrie 1658, Tarazona, Aragon, Spania) călugăr iezuit, erudit, gânditor stoic, moralist și prozator spaniol din perioada epocii de aur a barocului.
English67
Magyar88
Română157
Cunoaște-ți pornirile meschine. Nici omul desăvârșit nu se poate feri de ele, ba aceasta chiar are grijă de ele, le răsfață. În mintea noastră acestea nu sunt puține și, cu cât avem minte mai multă, cu atât aceste porniri sunt mai multe sau mai evidente. Și nu pentru că nu-ți dai seama de ele, ci pentru că le îndrăgești.
Invidiosul nu moare o singură dată, ci ori de câte ori este lăudat potrivnicul său.
Apucă-te de o treabă ușoară ca de una grea, și de una grea, ca de una ușoara. În primul caz, fi astfel pentru că încrederea să nu se transforme în superficialitate; în al doilea, lipsa de încredere, în timiditate.
Există oameni care au calitatea acelor vase care păstrează mirosul primului lichid vărsat în ele, care frumos mirositor, care împuțit.
Există unii pentru care „nu” e primul cuvânt în orice moment al zilei; cu aceștia e nevoie de îndemânare.
Gândește-te la un rezultat de succes. Unii se preocupă mai mult să nu se abată de la direcția în care au apucat să se îndrepte, decât să se gândească la atingerea scopului; totuși, blamul pentru insucces va acoperi întotdeauna lauda pentru silința dată. Câștigătorul nu are de ce să se justifice.
Pentru omul de treabă nu există nimic mai de preț decât ceva primit gratis.
O zi fără ceartă e ca un somn adânc.
Să faci o treabă și s-o arăți. Totul se judecă după aspect, nu după conținut. Să ai o calitate și să știi să o arăți este o calitate îndoită: ce nu se vede e ca și cum nici n-ar exista.
E periculos să acționezi atunci când te îndoiești de înțelepciunea faptei, mai bine abține-te. Înțelepciunea nu lasă loc nesiguranței, ea defilează mereu în lumina strălucitoare a rațiunii.
Acționează în taină. Surpriza este garanția succesului. De la un joc deschis n-ai niciun câștig, nicio bucurie.
Chiar și politețea poate fi jignitoare, dacă e prea accentuată.
Dacă vrei să pui capăt bârfelor, nu le băga în seamă.
Pentru a fi plăcut într-o conversație, trebuie să te adaptezi caracterului și minții conlocutorilor. Nu te crede cenzorul cuvintelor și expresiilor altora, fiindcă vei fi considerat pedant, cu atât mai mult, nu te lega de gândurile și judecățile altora, fiindcă se vor feri de tine, ba chiar te vor abandona de tot. Înțelepciunea e mai importantă în conversație decât elocvența.
Stăpânirea propriilor patimi e o calitate a unui spirit superior. Chiar această superioritate îl ferește pe spirit de influențe străine și josnice. Nu există o putere mai mare decât puterea asupra ta însuți asupra propriilor patimi, asupra propriei voințe.
E mai bine să vorbești la timp decât elocvent.
E prost cel care nu-i recunoaște pe proști, dar mai prost e cel care, după ce i-a recunoscut, nu se îndepărtează de ei.
Eroul are calitatea și se apropie de alți eroi; o calitate tainică și impresionantă - una dintre minunile naturii.
Exprimarea uimirii e un semn de impolitețe.
E ușor să dai drumul unui cuvânt și e greu să-l mai prinzi. În conversație se întâmplă la fel ca într-un testament cu cât mai puține cuvinte, cu atât mai puține procese. Când discuți despre fleacuri, sondează terenul după lucruri mai importante. O fire ascunsă are un aer minunat. Cine se destăinuie ușor într-o conversație, pe acela îl poți convinge repede - și învinge.
Dorește-ți mereu câte ceva ca să nu fii nefericit din cauza preaplinului de fericire. Corpul respiră, spiritul e însetat. Dacă am deține totul, ne-ar fi urât și ne-am plictisi; chiar și minții trebuie să-i pui deoparte ceva neștiut care provoacă curiozitatea. Speranța inspiră, îmbuibarea distruge. Chiar și când răsplătești, nu da deodată toată satisfacția; când nu-ți dorești nimic, așteaptă-te la ceva rău: fericirea este nefericire. Când se termină dorințele, se termină și temerile.
Întotdeauna asigură-te mai bine înainte să te apuci de treabă, mai ales dacă succesul nu este sigur. Trage de timp, fie ca să refuzi, fie ca să te încredințezi că-ți vin în minte noi argumente în folosul deciziei tale.
Mereu și înaintea tuturor defilează Minciuna, fascinându-i pe proști cu stridența ei vulgară. Ultimul, mai la urmă, vine Adevărul, care șchiopătează, mergând agale în urma Timpului... La suprafață se află mereu Înșelăciunea și la ea se reped oamenii superficiali. Adevărata Esență se închide în sine pentru a fi mai prețuită de către cunoscători și de cei înzestrați cu rațiune.
Să fii mereu cu ochii în patru la ignoranți, încăpățânați, înfumurați, la toate felurile de ignoranță. Dai peste mulți dintre aceștia în lume, iar înțelepciunea stă în a reuși să nu dai peste ei.
Toți oamenii au despre ei înșiși o părere foarte bună și cu cât această părere este mai bună cu atât ei merită mai puțin.
Toți proștii sunt încăpățânați și încăpățânații sunt proști.
Să transformi tristețea în bucurie înseamnă să știi să trăiești.
Încheie la timp o partidă norocoasă. E regula jucătorilor cu experiență. Să știi să te retragi cu demnitate, e la fel de important ca să știi să ataci cu curaj; când ai câștigat destul, când ai realizat mult - trage linie.
În orice situație, dacă știi puține, ține-te de cele verificate.
Stăpânește arta conversației, fiindcă în conversație se descoperă personalitatea. Nici una dintre îndetelnicirile omenești nu cere mai multă înțelepciune, deși în viață nu există nimic mai obișnuit - aici se pierde sau câștiga totul.