Bertrand Russell

Bertrand Arthur William Russell (18 mai 1872, Trellech⁠, Monmouthshire, Țara Galilor, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – 2 februarie 1970, Penrhyndeudraeth, Țara Galilor, Regatul Unit) logician, filosof, matematician, istoric, eseist și critic social britanic. 

Magyar54 Română94
Filosofii răi pot avea o anumită influență în societate, dar o influență bună - niciodată.
Patriotismul e disponibilitatea de a ucide și de a fi ucis din cele mai banale motive. Patrioții spun întotdeauna că sunt gata să moară pentru patrie și niciodată că sunt gata să ucidă pentru patrie.
Să scape de frică îi e cu neputință doar aceluia care își cunoaște locul; să obțină măreția poate doar acela care își cunoaște nimicnicia.
Viața organică, după cum se știe, evoluează de la organismul monocelular și până la filozof, și evoluția acestuia, suntem asigurați, e, fără îndoială, progresivă. Rău e că această asigurare ne-o dă filozoful și nu organismul monocelular.
El nu este un gentleman: se îmbracă foarte bine.
Locuința sufletului poate fi ridicată doar pe temelia durabilă a unei disperări nesfârșite.
Cei săraci nu-i invidiază pe milionari, ci pe săracii care primesc mai mult de pomană.
Nimeni nu bârfește despre virtuțile secrete ale altor oameni.
Nu este nimic mai obositor și mai util decât nehotărârea.
Fapta necuviincioasă este aceea care îl îngrozește pe un bătrân judecător incult.
Să-ți urăști dușmanii e mai ușor și mai captivant decât să-ți iubești prietenii.
Puțini pot fi fericiți până la sfârșitul vieții fără să simtă ură față de alt om, națiune, religie.....
Nu e de dorit să crezi într-o ipoteză atunci când nu ai niciun motiv ferm să o consideri corectă.
Nu te strădui să eviți ispitele: cu timpul, ele însele vor începe să te evite.
Emoțiile noastre sunt invers proporționale cu cunoștințele noastre; cu cât mai puțin cunoaștem, cu atât mai mult ne aprindem.
Nu cunosc nicio ființă vie, cu excepția poate a insectelor, care să se deosebească prin imensa lor trebuință de a învăța din greșelile proprii, asemenea oamenilor.
Frica înainte de un accident intensifică doar posibilitatea ca acesta să aibă loc.
Știință e ceea ce cunoștem, filozofie e ceea ce nu cunoaștem.
Gândirea necesită eforturi și pregătire. Politicienii sunt prea ocupați cu formularea discursurilor pentru a mai gândi.
O idee nu este originală dacă nu ne putem câștiga existența cu ea.
Nu vorbim de credință când e vorba că doi ori doi fac patru sau că pământul e rotund. Vorbim de credință, doar atunci când dorim să schimbăm dovezile cu sentimentele.
Îi iubim pe cei care ne urăsc dușmanii și, de aceea, dacă nu am avea dușmani, nu am iubi pe nimeni.
Trăim cu o morală dublă; pe una o împărtășim, dar nu o folosim în practică, iar pe cealaltă o folosim, însă o împărtășim foarte rar.
Mulți sunt gata mai degrabă să moară decât să gândească.
Părerile omului mediocru sunt mult mai puțin stângace decât ar fi dacă fiecare dintre acești oameni ar gândi fiecare cu capul său.
Universul în care locuim poate fi înțeles ca rezultat al haosului și al întâmplării, atunci acest scop aparține pesemne unui dușman al umanității.
Mașinile sunt adorate pentru că sunt frumoase; mașinile sunt prețuite pentru că sunt pline de putere. Mașinile sunt detestate pentru că sunt dezgustătoare, mașinile sunt disprețuite pentru că-i înrobesc pe oameni.
Materia nu e o parte a materiei lumii finite ci doar o metodă convenabilă de a lega evenimentele într-un tot întreg.
Oamenii predispuși la megalomanie se deosebesc de oamenii predispuși la narcisiim prin faptul că-și doresc să fie mai degrabă puternici decât atrăgători, să fie mai degrabă temuți decât iubiți. Acestui tip de om îi aparțin mulți demenți și o mare parte din oamenii faimoși cunoscuți din istorie.
Iubirea e cea mai bună cale de a fugi de singurătatea care îi chinuie pe majoritatea bărbaților și femeilor pe parcursul întregii lor vieți.