Aleksandr Herzen

Aleksandr Ivanovici Herzen (6 aprilie 1812 - 21 ianuarie 1870) prozator, filozof și democrat-revoluționar rus.

Magyar2 Română76
Fericirea nu este deplină, dacă există tulburare; fericirea deplină este calmă ca o mare în vreme liniștită de vară.
Sub influența micii burghezii totul s-a schimbat. Onoarea cavalerească a fost înlocuită cu onestitatea contabilă, manierele elegante, cu moravurile ceremonioase, politețea, cu caracterul afectat, mândria, cu suspiciunea.
Prima dragoste este atât de înmiresmată, încât uită de diferența dintre sexe, fiind și o prietenie pasională.
Nimic nu se face de la sine, fără efort și voință, fără sacrificii și muncă. Voința omenească, voința unui singur om puternic este enormă.
Nu există niciun popor intrat in istorie, care să poată fi considerat o turmă de animale, la fel cum nu există niciun popor care merită să fie considerat ca fiind o adunare de aleși.
Nu există niciun gând care să fie imposibil de exprimat simplu și clar.
O iubire puțin speriată și tulburată devine mai gingașă, mai grijulie, din egoismul celor doi ea devine nu numai un egoism al celor trei, ci și o negare de sine a celor doi pentru un al treilea; o familie începe cu copiii.
Pe oameni nu-i putem elibera exterior, mai mult decât sunt ei înșiși liberi în interior. Oricât ar părea de ciudat, dar experiența arată că oamenilor le este mai ușor să facă față poverii sclaviei, decât darului libertății excesive.
Oare nu de aceea își torturează oamenii copiii, fiindcă le este atât de greu să-i crească și atât de ușor să-i biciuiască? Oare nu ne răzbunăm prin pedeapsă pentru incapacitatea noastră?
Puterea noastră stă în puterea gândirii, în puterea adevărului, în puterea cuvântului.
Știința solicită omul în întregime, fără jumătăți de măsură, gata să-i ofere totul și să primească drept recompensă crucea grea a cunoașterii treze.
Știința este o putere, ea descoperă relațiile dintre obiecte, legile și interacțiunile lor.
Trebuie să ai tăria de caracter să spui și să faci una și aceeași.
Dragostea chinuitoare nu este una adevărată...
Moraliștii vorbesc de egoism ca de un obicei prost fără să se întrebe dacă un om mai poate fi om după ce și-a pierdut sentimentul viu al personalității.
Mica burghezie înseamnă democratizarea aristocrației și aristocratizarea democrației.
Oamenii se tem de sclavia minții, dar se tem de două ori mai mult de lipsa de autoritate. Autoritatea exterioară este incomparabil mai convenabilă: omul a făcut o faptă rea - este mustrat, pedepsit, și din acest moment el este curat de parcă nu ar fi făcut nimic.
Iubirea împinge limitele existenței individuale și aduce în conștiință toate fericirile vieții; prin dragoste, viața se admiră pe sine însăși; dragostea este o apoteză a vieții.
Dragostea și prietenia sunt un ecou reciproc: acestea dau atât cât primesc.
Iubirea este un cuvânt înalt, armonia creației o cere, fără ea nu există viață și nici nu poate exista.
Cineva iubește pentru că iubește și nu iubește pentru că nu iubește - logica sentimentelor și a pasiunilor e scurtă.
O personalitate trebuie să se nege pe sine însăși pentru a deveni un vas al adevărului, o personalitate trebuie să se uite pe sine ca să nu incomodeze adevărul cu persoana sa.
Ce fericire pentru om să moară la timp, atunci când nu poate nici să părăsească scena, nici să meargă înainte.
Arta se acomodează mai ușor cu sărăcia și cu luxul, decât cu bunăstarea. Întregul caracter al micii burghezii, cu binele și răul proprii, este dezgustător și mic pentru artă.
Viața care nu lasă semne de durată, se șterge la fiecare pas înainte.
Există un egoism îngust, dobitocesc, murdar, la fel cum există o dragoste dobitocească, murdară, îngustă.
Prietenia trebuie să fie solidă, capabilă să reziste la toate schimbările de temperatură și la toate loviturile drumului plin de hârtoape pe care călătoresc prin viață oamenii de treabă și cumsecade.
Interesul real constă nu în a ucide egoismul în vorbe și a lăuda fraternitatea, ci în a combina armonios și liber două începuturi inalienabile ale vieții umane.
Chiar și o muncă materială simplă nu se poate face cu dragoste, dacă știm că e în zadar...
Lucrurile spectaculoase se fac prin mijloace spectaculoase. Numai natura face lucruri grandioase pe gratis.