Aleksandr Herzen

Aleksandr Ivanovici Herzen (6 aprilie 1812 - 21 ianuarie 1870) prozator, filozof și democrat-revoluționar rus.

Magyar2 Română76
Unde cuvântul nu a pierit, acolo nici fapta nu a pierit încă.
Fiecare faptă imorală făcută în mod deliberat ofensează mintea; mustrările de conștiință amintesc unui om că a procedat ca un sclav, ca un animal.
Întreaga viață a omenirii s-a conservat cu consecvență în carte: triburile, oamenii, statele au dispărut, iar cartea a rămas.
Un rob e cel mai puțin egoist.
Toate aspirațiile și eforturile naturii sunt desăvârșite de către om; acestea tind către el, în el se varsă ca într-un ocean.
Toate religiile au întemeiat moralitatea pe supunere, adică, pe sclavie voluntară.
Toate chestiunile publice și politice, toate interesele fantastice și eroice tind, pe măsură ce un popor se desăvârșește, să se transforme în probleme de bunăstare națională.
Dușmanii noștri nu au separat niciodată cuvintele de fapte și au pedepsit din cauza cuvintelor nu numai în același fel, dar adeseori și mai crâncen decât pentru fapte.
Întrebarea: „Poate exista un suflet fără trup?” conține o judecată ridicolă, care precede întrebarea și care se bazează pe faptul că sufletul și trupul sunt două lucruri diferite. Ce i-ați spune unui om care v-ar întreba: „Poate o pisică neagră să iasă dintr-o cameră, iar culoarea neagră să rămână?” L-ați socoti nebun, însă ambele întrebări sunt absolut identice.
Oamenii care postesc și sunt mereu morocănoși mi s-au părut întotdeauna suspecți; dacă aceștia nu se prefac, atunci suferă fie de tulburări ale stomacului, fie ale minții.
În natură, nimic nu izbucnește și nimic nu apare sub o formă complet încheiată.
În știință, nu există o altă cale de reușită, decât sudoarea feții; nici pornirile, nici fantezia, nici aspirația din toată inima nu înlocuiesc munca.
În lume, nu este nimic mai devastator și mai insuportabil, decât lipsa de acțiune și așteptarea.
Într-un mic burghez personalitatea se ascunde sau nu se manifestă pentru că nu ea este lucru cel mai important: principale sunt marfa și afacerile; principală este averea.
A fi om în societatea umană nu este deloc o responsabilitate grea, ci o evoluție simplă a unei cerințe lăuntrice; nimeni nu spune că albina are datoria sfântă să facă miere; ea o face, fiindcă este albină.
Fără egalitate nu există căsătorie. O soție exclusă din toate interesele sotului ei, străină de ele, care nu le împărtășește, este o concubină, o menajeră, o dădacă, dar nu o soție în sensul plin și nobil al cuvântului.