Gotthold Ephraim Lessing

(22 ianuarie 1729 Kamenz, Saxonia – 15 februarie 1781) scriitor și filozof german, reprezentant de seamă al Iluminismului în Germania. 

English4 Magyar34 Română77
Vorbirea elegantă, bogată, ceremonioasă este incompatibilă cu sentimentul. Ea nu servește expresiei lui autentice și nici nu o poate stârni. Dar sentimentul se mulțumește cu cuvintele și expresiile cele mai simple, obișnuite, ba chiar vulgare.
Oamenii răi caută întotdeauna locuri mai întunecate tocmai pentru că sunt răi. Și ce dacă se ascund de toată lumea? Conștiința care ne acuză e mai importantă decât lumea întreagă.
Sunt foarte puține glasuri care nu devin insuportabile în situații tensionate; iar mișcările repezi, furtunoase sunt arareori nobile.
Dacă ți se întâmplă să auzi despre nerecunoștința crasă a cuiva, limpezește mai întâi cum trebuie toate aspectele acelei situații și doar după aceea să tragi concluzia cu privire la un astfel de reproș rușinos. Adevărații făcători de bine reproșează rar cuiva lipsa de recunoștință, ba chiar îmi place să cred spre cinstea acestor oameni, că n-o fac niciodată. Iar binefăcătorii animați de ambițiile lor mărunte trebuie să-și facă singuri reproșuri că în loc de recunoștință au parte de lipsa acesteia.
Chiar dacă un sfat bun vine de la un prost, el trebuie să fie pus în practică tot de unul deștept.
Dacă oamenii s-ar gândi mereu la rezultatul acțiunilor lor, nu ar mai întreprinde nimic.
Un cal iute poate cădea acolo unde un măgar precaut merge drept.
Eroul este un bărbat care cunoaște lucruri mai de preț decât viața, un bărbat care își dedică viața sujirii statului, iar pe sine însuși, slujirii celorlalți.
Cea mai mare laudă pentru un artist este atunci când uiți de toate laudele uitându-te la creația lui.
Educația nu oferă omului nimic din ceea ce n-ar putea obține și singur, dar astfel obține mai repede și mai ușor.
Imaginația... se aseamănă cu faptele noastre, iar dacă aceste fapte corespund cu ceea ce numim datoria noastră, sau virtutea, atunci imaginația nu face decât să sporească liniștea și bucuria din noi.
Cuvântul „aproape” este foarte folositor, deoarece poate fi folosit când oamenii vor să spună și să nu spună, în același timp, ceva anume.
Cea mai mare greșeală în educație este că tinerii nu sunt învățați să gândească independent.
Înțelepciunea oamenilor din vechime a constat în capacitatea lor de a respecta în toate măsura.
Femeia este uneori mult mai ageră decât bărbatul.
A fi la un pas de un țel sau a nu te îndrepta deloc spre el sunt unul și același lucru.
Majoritatea oamenilor ascultă cu plăcere povestiri despre fantome în timpul zilei, dar seara, aceleași povestiri, le ascultă cu teamă.