Oscar Fingal O'Flaherty Wills Wilde (16 octombrie 1854, Dublin, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – 30 noiembrie 1900, Paris, Franța) scriitor irlandez, cel mai cunoscut dintre scriitorii estetizanți de limbă engleză.
Privind înapoi la viața atât de teribilă, atât de plină de frământări, încărcată de clipe de frenezie și de bucurii fierbinți, toate acestea par a fi un vis sau o iluzie. Ce este irealul, dacă nu pasiunea care a ars cândva ca un foc? Ce este incredibilul, dacă nu lucrurile în care ai crezut odată cu înflăcărare? Ce este imposibilul? Ceea ce, odinioară, ai săvârșit tu însuți.
Atât teoria cât și practica bisericii din primele secole ale creștinismului se opuneau căsătoriei. De aceea, biserica din primele secole ale creștinismului nu a ajuns să supravietuiască până în zilele noastre.
Fiecare ar trebui să meargă la ghicitor măcar o dată pe lună pentru a ști ce are voie și ce nu. Apoi, desigur, facem pe urmă totul pe dos, dar cât de plăcut să cunoști dinainte consecințele!
Istoria femeilor e una dintre cele mai teribile istorii ale tiraniei din câte a cunoscut lumea vreodată. Tirania celui slab asupra celui puternic. Asta e singura formă de tiranie care încă mai există.
Cu adevărat reale sunt doar personajele care nu au existat niciodată în realitate; iar dacă un romancier e atât de neajutorat, își caută eroii în mijlocul vieții sale, cel puțin măcar să pretindă că i-a inventat singur și să nu se laude că acestea ar semăna cu anumite modele.
Nu am devenit un om destrăbălat. Mulți pretind chiar că eu, pe parcursul întregii mele vieți, nu am înfăptuit nicio faptă cu adevărat rea. Desigur, ei spun asta doar pe la spatele meu.
Arta își creează incomparabilul său efect unic, după care, obținându-l, trece la altceva. Iar natura repetă întruna acest efect, până îi va plictisi la culme pe toți. În zilele de astăzi, să zicem, nimeni dintre cei înzestrați măcar cu niște rudimente de cultură nu va ține un discurs despre frumusețea apusului de soare. Apusurile de soare s-au demodat. Ele au fost bune pe vremuri, când ultimul cuvânt în pictură îi avea Turner.