Fiodor Dostoievski

Fiodor Mihailovici Dostoievski (11 noiembrie 1821, Moscova, Imperiul Rus – 9 februarie 1881, Sankt Petersburg, Imperiul Rus) unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea.

Magyar204 Română110
Talentul are nevoie de simpatie și înțelegere.
Fericirea nu constă în fericire, ci doar în atingerea acesteia.
Compasiunea este forma cea mai înaltă a existenței umane.
Contactul cu natura este ultimul cuvânt al oricărui fel de progres, știință, rațiune, bun simț, gust și maniere elegante.
Conștiința propriei neputințe de a face măcar ceva de folos pentru omenire, convinși fiind de suferința omenirii, poate schimba în inima voastră dragostea față de omenire în ură față de ea.
Societatea se zidește pe baze morale.
Iubirea de desfătări naște voluptate, iar voluptatea, cruzime.
Puterea nu are nevoie de înjurături.
Legi libere sunt bune atunci când sunt date oamenilor care se respectă pe sine însuși, și, prin urmare, își respectă și propria datorie, datoria de cetățean.
Libertatea nu constă, de fapt, în abținere, ci, mai degrabă, în stăpânire de sine.
Cele mai serioase probleme ale omului contemporan provin din faptul că acesta și-a pierdut simțul cooperării conștiente cu Dumnezeu în vederea intenției Sale pentru omenire.
Religia este doar o formă a moralei.
Fie ca judecătorii să-i ierte pe criminali; nenorocirea constă în faptul că criminalii înșiși vor începe să se ierte înșiși.
A pătrunde în inimă. Iată o cugetare profundă, căci ce înseamnă „a părunde în inimă”? A insufla moralitatea, setea de moralitate.
Lauda este întotdeauna castă.
O manieră decentă constă în sinceritate și onestitate.
Util se dovedește numai acel război care a fost început pentru o idee, pentru un principiu suprem, și nu din interese materiale sau pentru a jefui cu lăcomie.
Ideea principală trebuie să se afle întotdeauna mult mai sus decât posibilitatea realizării ei.
Justificați, nu pedepsiți, dar numiți răul rău.
Descrierea unei flori din dragoste față de natură conține mai mult simț civic decât demascarea unor șpăgari, fiindcă aici este vorba de un contact cu natura, de dragoste față de natură.
El era blând cu acei cărora le făcea bine, dar mai ales cu acei cărora le făcea un bine și mai mare.
Idealurile sociale civice, care nu sunt organic legate de idealuri morale, nu au existat niciodată și nici nu pot exista!
Moral este numai ceea ce corespunde simțului vostru al frumuseții și acelui ideal în care o întruchipați.
Ce să mă fac eu dacă știu că la baza tuturor virtuților omenești se află egoismul cel mai profund. Și cu cât mai virtuoasă este o situație, cu atât mai prezent este egoismul. Iubește-te pe tine însuți - este singura regulă pe care o recunosc. Viața este o tranzacție comercială.
A nu te mira de nimic este, fără doar și poate, un semn de prostie, și nu de înțelepciune.
Știința va arăta beneficiile și va dovedi că cel mai profitabil e să fii cinstit.
Cu nicio știință nu veți construi o societate, dacă vă lipsește un material nobil, dacă vă lipsește voința vie și bună de a trăi cinstit și cu dragoste.
Nu există fericire în lipsa de acțiune.
Nu există în lume nimic mai greu decât sinceritatea și nimic nu este mai ușor decât lingușirea.
Nu există o idee mai măreață decât aceea de a-ți sacrifica viața, apărându-ți frații și patria.