Honoré de Balzac
(20 mai 1799, Tours, Prima Republică Franceză – 18 august 1850, Paris, A Doua Republică Franceză) romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez.
Magyar334
Română162
Noi îl recunoaștem drept om doar pe acela al cărui suflet în iubire visează la fel de mult la plăcerea spirituală ca și la plăcerea trupească.
Noi, cu toții, murim necunoscuți.
Un bărbat nu are dreptul să se căsătorească dacă nu a studiat mai înainte anatomia și nu a făcut autopsia cel puțin a unei femei.
Soțul, ca și un guvern, nu trebuie în niciun caz să-și recunoască greșelile.
Oameni rareori se mândresc cu neajunsurile - majoritatea încearcă să le acopere cu un strai atractiv.
Oamenii se tem de holeră, dar vinul este mult mai periculos decât ea.
Iubirea suportă atât de greu certurile domestice, încât pentru o fericire rezistentă trebuie găsite calități reciproc remarcabile.
Iubirea unește în sine toate calitățile bune omenești.
Pentru o fire de înaltă ținută morală, iubirea este ca Soarele pentru Pământ.
Iubirea este un remarcabil falsificator de bani, care mereu transformă nu doar mărunțișul în, aur ci de multe ori, și aurul în aramă.
Iubirea este singura pasiune care nu recunoaște nici trecutul, nici viitorul.
Iubirea este singura posibilitate a prostului de a crește în ochii lui.
Măgulirea nu izvorăște niciodată din sufletele mari, ea este parte a sufletelor mărunte, care știu să se facă și mai mici pentru a intra în viața unei persoane importante, de care sunt atrase.
Este mai ușor să fii amant decât soț, pentru că este mai dificil să fii plin de spirit în fiecare zi, decât să glumești din când în când.
Cine este pretutindeni, nu află nicăieri interes față de persoana sa.
Când un om se laudă că nu-și va schimba convingerile, el se obligă să meargă tot timpul îl linie dreaptă, avem de-a face cu un idiot care crede în propria sa infailibilitate. Nu există principii, ci doar întâmplări; nu există legi - ci doar circumstanțe;un om de anvergură se adaptează la evenimente și circumstanțe pșentru a le domina.
Când un om este bolnav de mult timp, el devine mai priceput decât medicul însuși, și începe să-și înțeleagă boala, ceea ce nu întotdeauna se întâmplă cu medicii de bună credință.
Când citim o carte, simțul adevărului ne spune: „Aceasta este o minciună!” - la fiecare detaliu incorect. Dacă simțul acesta ne vorbește prea des și tuturor, înseamă că respectiva carte nu are și nu va avea nicio valoare. Secretul succesului universal și etern constă în veridicitate.
Când o femeie este prea bătrână pentru a mai plăcea bărbaților, ea se întoarce la Dumnezeu.
Cheia oricărei științe este un semn de întrebare.
Calomnia este indiferentă față de oamenii mici.
Cât de dulci sunt observațiile critice din gura prietenilor; crezi în ele; ele te întristează, fiindcă nu există nici o îndoială că sunt drepte, dar nu-ți cauzează nicio durere.
Fiecare noapte trebuie să aibă un meniu propriu.
Un adevărat om de știință este un visător, iar acela care nu este visător, își zice om practic.
Arta este veșmântul unei națiunii.
Ideea este superioară faptului.
Ideile pot fi neutralizate doar prin idei.
Frumusețea ideală, aspectul cel mai fermecător nu are nicio valoare dacă nimeni nu le admiră.
O femeie căsătorită este o sclavă pe care trebuie să știi s-o așezi pe un tron.
Sarcina artei nu constă în copierea naturii, ci în exprimarea ei. Trebuie să surprindem mintea, sensul, aspectul lucrurilor și al ființelor.