Nicolas Chamfort

Sébastien-Roch Nicolas de Chamfort (6 aprilie 1740 - 13 aprilie 1794) scriitor francez din perioada Revoluției franceze, căreia i-a fost susținător.

Magyar29 Română101
Aproape toti oamenii sunt robi, iar acest lucru se explică la fel cum explicau spartanii abjecția perșilor: nu sunt în stare să rostească „nu”.
Uneori mi se pare că cei din care constă o societate mondenă își cunosc în secret prețul adevărat. Am observat de mai multe ori că aceștia respectă persoanele care nu iau nicidecum în considerare această societate. Adeseori, ca să câștigi aprecierea lumii, trebuie doar s-o disprețuiești profund, ba mai mult: s-o dispretuiești sincer,... fără fanfaronadă.
După cât de mult se iubesc pe sine femeile mai în vârstă, care nu mai plac nimănui, se poate judeca și cât de mare le-a fost iubirea de sine în tinerețe.
Coțcarii se străduiesc întotdeauna să arate, măcar în parte, ca oamenii cinstiți.
Schimbările modei reprezintă o taxă pe care o iau meșteșugurile săracilor de la vanitatea bogaților.
O definiție a despotismului: o astfel de ordine de lucruri în care cel mare este jos, iar cel mai de jos este umilit.
Una dintre nenorocirile mari ale omului constă în faptul că, uneori, chiar și meritele sale nu-i sunt de folos, iar arta de a le gestiona și de a le folosi cu chibzuință se câștigă doar prin experiență, adeseori târzie.
O femeie frumușică i-a spus iubitului ei, om morocănos, și, în plus cu apucăturile unui soț legitim: „Luați aminte, domnule: când sunteți într-o societate unde este prezent și soțul meu, trebuie să fiți mai politicos decât el ; așa o cere regula decenței”.
Lumea este compusă din două grupuri mari: cei care au mai multă mâncare decât poftă de mâncare și cei care au mai multă poftă decât mâncare.
Opinia publică este o instanță de judecată de un asemenea tip încât nu se cuvine ca omul decent nici să nu creadă orbește în acuzații, nici să nu le respingă definitiv.
Circumstanțele care au determinat primele mele dureri mi-au servit drept armură pentru toate celelalte.
Despre oamenii care trăiesc în singurătate se spune uneori: „Nu le place societatea”. În mai multe cazuri, aceasta este totuna cu a spune despre cineva: „Lui nu-i place să se plimbe”, doar pentru că omului nu-i place să se plimbe noaptea...
Trebuie să știi să faci acele prostii pe care ți le cere firea.
Necazul nostru constă în absența unei înțelegeri ferme și clare a ceea ce suntem, deci cel mai rațional lucru este să fim modești, adică să fim noi înșine.
Îmbrăcămintea este prefața unei femei, ba, uneori, chiar cartea întreagă.
Pentru rolul de amant este potrivit doar acela pe care nu-ți este rușine să-l arăți oamenilor; pentru rolul de soț, se potrivește oricine.
Nici nu ne putem închipui de câtă minte avem nevoie ca să arătăm ridicoli!
Un bărbat care a avut puțin de-a face cu desfrânatele, nu întelege nimic în femei.
Un bărbat devine rece față de o femeie care îl iubește prea mult și invers. Probabil, cu sentimentele de dragoste lucrurile stau la fel ca și cu faptele bune: cine nu este în stare să le răsplătească, devine nerecunoscător.
Tăcerea unui om, cunoscut pentru elocvența lui, este demnă de mai mult respect, decât pălăvrăgeala unui vorbăreț mediocru.
Sfatul meu pentru voi: mai multă acțiune, mai puține gânduri, și nu fiți observatori ai propriei voastre vieți.
Oamenii își strică sufletul, conștiința, mintea, la fel cum își strică și stomacul.
Majoritatea oamenilor vor mai mult să inspire dragoste, decât s-o trăiască.
Oamenii nesocotiți sunt mulți față de cei înțelepți, ba chiar și un înțelept are mai multă nesocotință, decât înțelepciune.
Dragostea este mai plăcută decât o căsătorie, din același motiv pentru care romanele ni se par mai interesante decât lucrările istorice.
Dragostea nu caută o desăvârșire adevărată, ci doar acea desăvârșire pe care o inventează singură.
Dragostea nu este nimic altceva decât un schimb de fantezii.
Dragostea este o nebunie dulce, ambiția este o prostie periculoasă.
Orice pasiune exagerează întotdeauna orice; altfel, nu ar fi o pasiune.
Cineva a zis că a împrumuta de la antichitate înseamnă a face piraterie în largul mării, iar a fura de la autorii mai recenți înseamnă a fura din buzunare ca pe stradă.