Lev Tolstoi

Contele Lev Nikolaevici Tolstoi (9 septembrie 1828, Iasnaia Poliana, Gubernia Tula, Imperiul Rus – 20 noiembrie 1910, Astapovo, Regiunea Lipețk, Rusia) scriitor rus, considerat unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii.

English48 Magyar232 Română1353
În domeniul spiritual bun există un singur lucru bun: ceea ce este spiritual. Frumusețea și poezia nu trebuie amestecate aici.
... Oamenii se străduiesc să obțină, vor exact ce nu le trebuie: bogăție, erudiție.
Lumina se află deja în fiecare om. Se află și în omul rău, și în cel bun, trebuie doar s-o distingem. Patimile o împiedică să se manifeste. Lumina există în fiecare om, el nu trebuie decât să-și adune forțele și să înlăture ce o ascunde.
Cred că metafizica e necesara. Un filozof spunea că adevărul se dezvăluie oamenilor pe de o parte prin metafizică, pe de alta prin religie. Trebuie doar ca amandoua să fie simple și clare.
E uimitor cum pot oamenii să trăiască fără să țină cont de moarte!
Mi se pare că supunerea față de guvern seamănă cu supunerea față de o bandă de tâlhari. Guvernul e o adunătură imorală. Cazul lui Azef * este grăitor pentru imoralitatea guvernului.
* Evno Fischelevici Azef (1869-1918), agent-provocator al Ohranei (poliția politică secretă în Rusia țaristă
Intelectualitatea nu-i decât o nouă pătură socială care va lua locul capitaliștilor, funcționarilor.
Nici o boală nu-mi provoacă mai multă milă decât alienarea mintală, deoarece cu alienații mintali, spre deosebire de toți ceilalți bolnavi și muribunzi, nu e posibilă nici un fel de comunicare.
Punerea în practică a mahomedanismului nu a cerut o transformare radicală a vieții, așa cum s-a întâmplat cu punerea în practică a creștinismului.
Întotdeauna am respectat mahomedanismul. Mahomedanismul, așa cum e el, este mai presus de doctrina bisericească.
Ieri am fost într-o stare de indiferență față de tot, de deprimare. Atunci îi poți înțelege pe alți oameni pe care de obicei te superi. Sunt oameni care petrec noua zile din zece în această stare.
Voi muri cu convingerea că patriotismul și naționalismul rasial sunt terminate. Ferească Dumnezeu de unirea rasială.
... Principala deosebire dintre oameni este că unii sunt religioși, iar alții nereligioși. La fel cum caii sunt suri sau negri, așa și oamenii sunt de doua feluri. Sunt oameni pentru care problemele religioase nu există... Așa cum unui băiețel de țăran nu-i poți vorbi în franceză, cu acești oameni nu poți vorbi pe teme religioase.
Există o metodă de a rezolva problemele sociale: să transferăm totul spre atitudinea personală față de binele și răul din lume, noi înșine să nu participăm la rău, iar astfel rezolvăm cel mai bine problemele sociale.
Analfabeții au uneori, nu întotdeauna, dar adesea, două mari avantaje: memoria și cunoașterea.
... Pătura socială superioară și-a trăit traiul. Nădejdea rămâne în popor, acea parte a lui care se găsește încă în stadiul copilăriei, care nu e contaminată de raționamente false și prejudecăți.
Trebuie să ne abținem să-i influențăm religios pe copii și doar să răspundem la întrebările lor. Uneori aceste întrebări sunt grele, par incredibile, de aceea trebuie să răspundem la întrebările lor sincere.
Ce plictisitoare este Biblia, de câte ori am citit din ea și n-am izbutit s-o citesc până la capăt. Așa se întâmplă când religia e consolidată prin cărți.
... Munca savanților e o tentativă de a obține rezultate fără efortul gândirii, al intelectului, rezultate care în mod normal sunt obținute prin intelect.
Timiditatea e o trăsătură bună. Timidul simte nevoile altor oameni.
Oamenii sunt ființe raționale - ce prejudecată!
Unii oameni n-au ajuns să aibă nevoie de Dumnezeu. Dacă vor ajunge să aibă nevoie, nu vor mai discuta și nu vor mai polemiza pe tema cuvântului „Dumnezeu“.
Se spune ca sunt bun psiholog. Dar nu înțeleg sinuciderea. Niciodată n-am ajuns într-o asemenea stare. Mi-e limpede că e provocată de sentimente foarte superficiale. Fiindcă dacă te înalți până în sfera libertății, toate astea dispar.
Nu este un calambur, nu este o gluma, ci realitatea. Dacă nu ne vom mai împotrivi răului, cei răi nu vor mai avea puterea. Ei dețin puterea în condițiile împotrivirii actuale.
Patriotismul e insuflarea prejudecății, o datină care nu corespunde conștiinței actuale a rușilor. Măreția Rusiei! Singurul ei avantaj e că finlandezii ne urăsc, caucazienii ne urăsc…
[Despre țarii rusi.] Nikolai Pavlovici e măreț, Aleksandr Nikolaevici e simpatic (nu la chip, ci pentru că i-a eliberat pe țărani), Aleksandr Aleksandrovici e străin, grosolan, insensibil, Nikolai Aleksandrovici e insignifiant. Nu știu dacă vârsta mă face să am asemenea păreri despre aceștia din urma.
Mereu se întâmplă să vrem să facem lucruri pe care nu mai avem puterea să le facem. Și eu aș vrea să mai scriu ceva literar, dar nu mă mai țin puterile.
Ce atitudine au revoluționarii față de activitatea lor, cât au fost de dezamăgiți, ce cumplite au fost urmările activității lor și activității guvernului! Cum s-a răsfrânt asta asupra poporului! Mă îmbolnăvește, dar toate acestea sunt spre bine. Neapărat spre bine, orice face Dumnezeu este bun.
Știința nu poate oferi nici morală, nici religie.
Desfrâul premeditat, hotărât dinainte este josnic. Mult mai rău decat lucrul cel mai cumplit care poate fi imaginat, dar înfăptuit într-un acces de pasiune.