Jonathan Swift
Jonathan "Isaac Bickerstaff" Swift (30 noiembrie 1667, Dublin, Regatul Irlandei – 19 octombrie 1745, Dublin, Irlanda) scriitor englez, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez.
Magyar16
Română165
Când bătrânii se adună laolaltă și încep să-și amintească întâmplări din tinerețe ne gândim cât au fost oare de fericite acele vremuri în comparație cu cele de acum.
Când năzuim către ceva, acest ceva ni se înfățișează exclusiv într-o lumină favorabilă; dar odată scopul atins, ne sar în ochi doar aspectele negative a celor săvârșite.
Când cineva a atras atenția unei persoane destul de influente că poporul e nemulțumit, acela a replicat: „Ce să zic, stau câțiva măgari la birt și vorbesc aiurea și deja li se pare că flecăreala lor e glasul poporului”.
Când doctorii vorbesc despre religie, ei seamănă cu măcelarii care filozofează despre viață și moarte.
Cărțile sunt copiii rațiunii.
Calomnia îi lovește de obicei pe cei mai buni dintre oameni, la fel cum viermii se aruncă cu precădere asupra celor mai bune fructe.
Așa cum pe om îl poți cunoaște după societatea pe care o frecventează, la fel îl poți cunoaște și după felul în care se exprimă.
Cum să crezi că omenirea e capabilă să dea ascultare unui sfat, dacă nu o ajunge mintea să dea ascultare nici măcar unui avertisment?
S-ar părea că minciuna e un lucru atât de simplu și de la îndemână, dar eu nu am auzit nicio conversație cum că, fie ei și cei mai abili mincinoși, cineva ar fi reușit să mintă cu succes de trei ori la rând.
Toți vor să trăiască mult, dar nimeni nu vrea să îmbătrânească.
Nu poți face un portmoneu de mătase din urechea unui porc.
Legile sunt ca o pânză de paianjen în care sunt prinși doar cei mici și nu bondarii sau viespile.
Complotul, pus la cale de niște minți mărunte împotriva unui om care se bucură de faimă pe lume, nu face decât să confirme genialitatea acestui om.
Uneori, are sens să trăiești după mintea altuia, dar de bazat te poți baza numai pe a ta proprie.
Există o singură cale pentru apariția unei cărți pe lume (ca și, apropo, a autorului ei), și zeci de mii de căi de a o părăsi pentru totdeauna.
Dacă numărul cărților și al legilor va crește ca în ultimii cincizeci de ani, mă tem că, în viitor, oricine va putea să fie savant sau jurist.
Dacă se păstrează distanța față de mine mă consolez cu ideea că răuvoitorul meu se află la fel de departe de mine ca și eu de el.
Dacă vă îndreptați ironia împotriva cuiva, trebuie să fiți gata să o încasați și voi înșivă.
Dacă, bogăția ar fi fost socotită în Ceruri drept ceva de preț, n-ar fi dată pe mâna unor asemenea ticăloși.
O companie proastă se aseamănă unui câine care îl murdărește cel mai tare pe care îl iubește cel mai mult.
Demnitatea, situația, bogăția sunt într-un sens necesare bătrânilor, pentru ca tineretul să păstreze distanța și să nu-i treacă prin cap să-și bată joc de vârsta înaintată a acestora.
Un înalt demnitar trebuie să respecte două reguli: să-și înfrâneze întotdeauna sentimentele și să nu-și înfrâneze niciodată tendința de a realiza promisiunile.
Să vă dea Dumnezeu să vă trăiți toate zilele vieții.
Se știe de mult că cei cărora le revine locul al doilea au incontestabil dreptul la locul întâi.
A spune că omul este obligat să creadă în Dumnezeu e nu numai neadevărat, dar și nechibzuit.
Geniul sare imediat în ochi, măcar pentru că împotriva lui fac front toți proștii și neînzestrații.
Voi, tinerii, credeți că bătrânii sunt proști; iar noi, bătrânii, știm că tinerii sunt proști.
Sunt la fel de nevinovat ca un drac în vârstă de doi ani.
Orice guvernare care conduce fără acordul celor conduși - iată formula exacă a sclaviei!
Oricine e în stare să cultive două spice de grâu acolo unde înainte a crescut numai unul, merită respectul suprem al omenirii și face mai multe pentru țara lui decât toți politicienii luați la un loc.